O delicatesă vindecătoare de boli – Iată cum se prepară Lichiorul de Ghimbir

Ghimbirul este un aliment cu proprietăți și beneficii deosebite asupra sănătății organismului, atestate de studii de specialitate. De la susținerea imunității în lupta cu o serie de bacterii până la intensificarea metabolismului, ghimbirul este un ajutor de nădejde într-o serie de afecțiuni cu care mulți dintre noi ne-am confruntat până acum.

Dacă nu ai descoperit încă acest ingredient minune, iți spunem de ce ar trebui să îl ai permanent la îndemăna și cum să îl folosești în dieta ta de zi cu zi. Pentru că da, ghimbirul are o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta. Despre ghimbir se spune că ar avea o mulțime de beneficii și este folosit de mii de ani în medicina tradițională. Cu toate acestea, specialiștii ne atrag atenția că studii suplimentare sunt necesare înainte de a se stabili cu exactitate care sunt proprietățile acestei plante.

Studiile realizate în ultimul deceniu au demonstrat că acesta este la fel de eficient sau chiar superior medicamentelor antiinflamatoare sintetice, datorită faptului că este lipsit de efecte secundare grave.

Principalul compus bioactiv din ghimbir – ginergolul – este responsabil pentru majoritatea proprietăților sale curative. Are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante puternice. Este de asemenea eficient împotriva infecțiilor respiratorii cu virusuri și a infecțiilor bacteriene orale asociate cu boli inflamatorii ale gingiei, precum gingivita și peridontita.

Este deosebit de eficient împotriva stărilor de greață cauzate de călătoriile pe uscat sau pe mare. Poate ameliora senzația de greață și vomă pe care o resimt bolnavii de cancer care fac chimioterapie, precum și pacienții care au trecut printr-o intervenție chirurgicală.

Tratarea reumatismului. În medicina naturista, persoanelor care suferă de reumatism le este recomandata o cura cu tinctura de ghimbir, cate o linguriță dizolvata în 100 ml de apa, administrata de trei ori pe zi.

Gingerolul sau rădăcină de ghimbir pot fi recomandate că antiinflamator, fiind indicat atunci când te confrunți cu febra musculara, dureri articulare, luxații sau entorse. În aceste situații se recomanda folosirea compreselor cu ghimbir. Mai mult decât atât, cercetările din domeniul medicinei de recuperare confirma efectele benefice pe care ghimbirul le are că adjuvant în tratamentul complementar al artritei reumatoide și al osteoartritei. Acesta poate contribui la reducerea intensității durerilor și la îmbunătățirea mobilității. Pe lângă durerile articulare, compresele cu ghimbir ajuta și la ameliorarea durerilor menstruale, relaxând totodată musculatura abdomenului.

Consumul de ghimbir reduce considerabil nivelul de zahăr din sânge și îmbunătățește factorii de risc cardiac. Un studiu din 2015 a arătat că 2 g de pudră de ghimbir pe zi a scăzut glicemia a jeun cu 12%, iar pe o perioadă de 12 săptămâni, a determinat o reducere de 10 procente.

În ceea ce privește factorii de risc cardiac, ghimbirul a produs o reducere de 23%. Un studiu pe 85 de persoane cu colesterol mare, 3 g de pudră de ghimbir a scăzut notabil markerii de colesterol sanguin și trigliceride.

Ghimbirul este un ingredient deseori introdus în loțiunile de corp cu efecte anti-aging, deoarece hrănește epiderma și conferă pielii mai multa suplețe. Datorita conținutului bogat de acizi aminati, fosfor și magneziu, planta este utilizata și în formulele revitalizante ale cremelor de fata.

Lichior de ghimbir – rețetă

Ingrediente:

  • 60 g rădăcină de ghimbir
  • 150 g zahăr brut
  • 300 ml apă
  • 300 ml vodcă
  • 1 lămâie
  • vanilie

Mod de preparare:

Cu ajutorul unui cuțit, curățăm rădăcina de ghimbir, pe urmă o tăiem felii. Într-un bol, turnăm zahărul. Adăugăm ghimbirul, vanilia, vodca, apa și amestecăm bine, pe foc mic, 20 de minute până la omogenizare. La final, luăm vasul de pe foc și adăugăm coaja de lămâie. Lăsăm compoziția la răcit 24 de ore, pe urmă o strecurăm.

Turnați lichiorul în sticluțe și păstrați-le într-un loc întunecos din casă. Poate fi consumat după ce mai stă încă o zi, când aromele s-au îmbinat armonios.

Loading...