Studiu APC: 91% din jeleurile din comerț sunt „cocktail-uri chimice” pentru copii – Conțin aditivi periculoşi şi coloranţi din…

Asociaţia Pro Consumatori este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, înfiinţată încă din anul 1990, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea şi reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor şi intereselor consumatorilor în raporturile cu agenţii economici şi instituţiile statului.

Experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu cu privire la calitatea jeleurilor vândute pe piaţa din România. Pro Consumatori (APC) a achiziţionat, în ultima decadă a lunii iunie, anul curent, 44 de sortimente de jeleuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri).

Studiul, realizat de către o echipă de experţi ai APC, coordonaţi de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, atrage atenţia în ceea ce priveşte compoziția chimică a acestor dulciuri şi potenţialele pericole ce pot afecta sănătatea consumatorilor, în cea mai mare parte, copii sub 12 ani.

91% din produsele analizate pot provoca probleme grave organismulul

Studiul privind calitatea jeleurilor, parte din Campania Naţională de Informare şi Educare, ne aduce la cunoştinţă faptul că, peste 90 % din produsele analizate, conțin arome artificiale iar în cantități mari sunt toxice pentru organism.

Doar la 4% dintre produsele analizate au fost folosite arome identic naturale, iar la 5% dintre produse s-au folosit substanţe de aromatizare, fără să știm sursa acestor substanțe.

Depăşesc cu mult cantitatea de zaharuri

Bineînțeles, acest studiu a avut ca obiectiv și analiza zahărului adăugat în acest tip de produs şi impactul acestuia asupra organismului uman, pentru un consum pe termen lung.

La toate produsele analizate, experţii APC au constatat că, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs.

Cantitățile de zahăr variază în funcție de produs. În general avem între 7 şi 14 linguriţe de zahăr per 100 grame produs, ceea ce înseamnă între 43 de grame zahăr şi 85 de grame zahăr per 100 grame produs – de cel puţin trei ori mai mult decât limita stabilită în ordinul Ministerului Sănătăţii.

Zahărul care se găsește în exces în majoritatea alimentelor procesate intensiv este poate cel mai periculos ingredient care se găsește în dieta omului modern. Poate avea efecte negative asupra metabolismului, însă poate contribui și la apariția mai multor boli și afecțiuni grave.

Vestea proasta este că organismul uman nu este făcut să consume cantități excesive de zahar, mai ales sub forma de fructoza concentrata. De fapt, corpul metabolizează fructoza concentrata în mod diferit de zahar. Este o hepatotoxina și este metabolizata direct în grăsime – ceea ce poate cauza multe probleme cu efecte pe termen lung asupra sănătății.

Potrivit APC, excesul de zahăr poate produce deficienţe de asimilare a calciului care ar putea duce la:

Dereglarea metabolismului calciului – dinţi stricaţi din timpuriu şi carii
– Obezitate – excesul de zahăr afectează sistemul hormonal, creşte apetitul, măreşte ţesutul adipos şi favorizează apariţia celulitei
– Diabet – pancreasul, epuizat de efortul de a metaboliza cantităţi mari de zaharoză, nu mai funcţionează la parametri normali (aşa apare diabetul)
– Imunitate scăzută
– Cancer – în special, cel de colon
– Gastrită, colită de fermentaţie
– Anemie
– Cardiopatii
– Astenie
– Sinuzită
– Rinită

Coloranţi extraşi din gândaci

În urma unor analize amănunțite, a ieșit la iveală un rezultat surprinzător. Aceste ‘’cocktail-uri’’ chimice pentru creierul copiilor, conțin un număr impresionant de aditivi, printre care se numără şi E120.

Este vorba despre carmin, un colorant roşu strălucitor, produs din coşenile, o specie de paraziţi ai cactuşilor, care trăieşte în America de Sud.

Carminul este un colorant alimentar natural, căci (așa cum îi spune și una dintre denumiri) este extras dintr-o specie de gândaci, numită coșenilă sau Dactylopius coccus/Coccus cacti. Insecta este originară din America de Sud și trăiește pe anumite varietăți de cactus. Colorantul carmin este fabricat din pulberea obținută prin zdrobirea femelei acestei specii, după ce a fost în prealabil înecată, apoi uscată. Pentru producerea a 250 g de carmin sunt necesare aproximativ 70.000 de insecte. Colorantul carmin este folosit din cele mai vechi timpuri pentru vopsirea textilelor, dar acum este folosit din belșug și în industria alimentară, cosmetică și farmaceutică. Alte surse, spun că E 120 este răspunzător pentru o serie de reacții alergice cum ar fi rinite, astm, dermatite de contact. Nu este recomandat copiilor, căci poate produce hiperactivitate (iar acest lucru este menționat pe unele etichete).

Alţi aditivi periculoşi descoperiţi în 91% din produsele analizate, interzişi în ţări precum Norvegia, Finlanda, Japonia, Danemarca, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria, SUA, Australia, sunt: E100, E110, E129, E131, E133, E150a, E150d, E163, E171, E220, E270, E296, E300, E330, E406, E418, E420, E422, E440, E441, E471, E901, E903, E904.

Toate aceste substanţe periculoase, unele dintre ele cu potenţial cancerigen, pot provoca: stare de greaţă, diaree, deficienţe de fier, reacţii alergice (urticarie, rinită), reacţii anafilactice, modificări cromozomiale, dureri abdominale, indigestie, hiperactivitate, dermatită, tulburări de respiraţie, dureri de cap, ameţeli, afecţiuni intestinale, astm, inflamarea limbii şi a mucoaselor, subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, calculi la rinichi, afecţiuni cardiovasculare sau renale.

Loading...