Faptul ca mierea de albine este un aliment sanatos nu este o noutate. Multi dintre noi o consumam cu lamaie cand ne doare gatul, o folosim pe post de indulcitor mai sanatos decat zaharul rafinat sau o consumam la micul dejun, pentru energia pe care ne-o furnizeaza pentru un start excelent al zilei. Consumul de oţet ca şi o “băutură” are o istorie întreagă în urmă, istorie care se întinde până la Hipocrate, şi asta datorită presupuselor beneficii pentru sănătate şi dietă pe care le are. Conform unor studii, cercetătorii au descoperit că acidul acetic, component principală a oţetului, previne depunerile de grăsime în exces, chiar şi în cazul unei alimentaţii bazate pe grăsimi. Scoarță din care este obținută scorțișoară conține numeroase substanțe care sunt benefice pentru sănătate. Acestea includ cinamaldehida, acid cinamic și cinamat. Studiile efectuate în acest sens au concluzionat că toate aceste beneficii pot fi obținute de la scorțișoară în stare pura, uleiurile esențiale, pudra de scorțișoară sau extracte. Astfel, scorțișoară este unul dintre cele mai benefice condimentele din lume.

Miere cu Oțet de mere – ceaiul de dimineață

Persoanele care consumă în mod regulat un amestec de miere ecologică și oțet de mere organic adaugat într-un pahar de apă fierbinte declară că se simt mult mai bine. Aceasta este nu doar o băutură energizantă, ci și una extrem de sănătoasă pentru digestie, metabolismul grăsimilor, colesterol și infecții. Un pahar de apă caldă cu miere și oțet poate înlocui cu succes ceaiul de dimineață sau cafeaua.

Tratamente cu Miere și Scorțișoară

Amestecul de miere și scorțișoară este un leac antic, descoperit de indieni și transmis din generație în generație până în ziua de azi, când a fost pus mai atent sub investigația cercetătorilor, care au confirmat efectele benefice în tratarea a numeroase boli și afecțiuni.

În scop terapeutic, folosiți scorțișoara de Ceylon, nu cea de cassya, sau chinezească.

1. Halena

Pentru această metodă, se recomanda următoarea rețetă. Într-un pahar de 250 ml de apă, adăugați 1 linguriță de miere și 1/2 linguriță de scorțișoară. Amestecați foarte bine până la omogenizare. Se face gargară cu amestecul respectiv, de 3-5 ori pe zi.

2. Răceală și gripă

Într-un vas, turnați o linguriță de miere. Adăugați 250 ml de apă caldă și 1 vârf cuțit de scorțișoară. Amestecați bine până la omogenizare. Se consuma acest amestec câte 2-3 linguri, de 2 ori pe zi, timp de 4 zile.

3. Sistemul imunitar

Oamenii de știință au descoperit că mierea conține diferite vitamine și fier în cantități mari, care administrate zilnic, pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. În combinație cu scorțișoara, mierea oferă mai multă protecție organismului împotriva bacteriilor și atacurilor virale. Mai mult, consumul zilnic de miere de albine întărește corpusculii celulari ai leucocitelor.

4. Cancer

Studii recente efectuate în Japonia şi Australia au arătat că s-au tratat cu succes cu miere şi scorţişoară cazuri de cancer stomacal şi osos. Pacienţii diagnosticaţi cu aceste tipuri de cancer sunt îndemnaţi să ia zilnic o lingură de miere amestecată cu o linguriţă de scorţişoară pudră, timp de o lună, de trei ori pe zi, în paralel cu tratamentul prescris de oncolog.

5. Indigestie, stomac deranjat

Pulberea de scorțișoară presărată peste 2 linguri de miere, luată înainte de masă, poate înlătura aciditatea și ușura procesul de digestie a celor mai grele mâncăruri. Amestecul de miere și scorțișoară pot vindeca durerile de stomac și inclusiv ulcerul gastric. Studii efectuate în India și Japonia au arătat de asemenea că acest leac poate reduce gazele din stomac.

6. Miere și scorțișoară pentru slăbit

Mierea are o compoziţie complexă, care adună laolaltă 22 de aminoacizi, enzime, vitamine şi minerale, fiecare dintre ele cu rol esenţial în reglarea proceselor metabolice care ne ajută să rămânem supli şi sănătoşi. Mierea şi scorţişoara sunt două ingrediente care, puse împreună, pot face minuni pentru siluetă. Unul dintre efectele acestui mix este cel afrodiziac. Însă nu acesta este motivul pentru care combinaţia duce la pierderea kilogramelor. Explicaţia ţine mai degrabă de efectul de reglare a nivelului de glucoză din sânge, fiind dovedit că scorţişoara are acţiune hipoglicemiantă, astfel încât pofta de dulce este mai uşor de ţinut în frâu.

7. Colesterol mare

Pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge cu 10%, se adaugă 2 linguri de miere și 3 de scorțișoară în 450 ml de apă sau ceai, și se bea de 3 ori pe zi. Efectul se menține câteva ore.

8. Boli de inimă

O pastă din miere și scorțișoară întinsă pe o felie de pâine în loc de gem, consumată regulat poate reduce nivelul colesterolului, prevenind astfel atacurile de cord. Conform unor studii din America și Canada, acest amestec a
ajutat la revitalizarea arterelor și venelor la pacienții în vârstă.

9. Infecții urinare

Luați doua linguri de scorțișoară pudra și o linguriță de miere într-un pahar de apa călduță și beți. Distruge toți germenii din vezica urinara.

10. Durerile de dinți trec cu miere și scorțișoară

Faceți o pasta dintr-o linguriță de scorțișoară pudra și cinci lingurițe de miere și aplicați pe dintele care doare. Remediul se poate aplica de 3 ori pe zi până când dintele nu mai doare.

11. Căderea părului

Scorţişoara este plină de vitamine şi minerale, care aplicate pe scalp, activează circulaţia sanguină şi întăresc firul de păr. Ai nevoie de o lingură de scorţişoară măcinată, una de cuişoare măcinate, 50 g miere şi 50 ml ulei de ricin. Masca se aplică după ce te-ai spălat pe cap, când porii sunt încă deschişi, masând uşor scalpul. Acoperă capul cu o cască sau un prosop şi las-o să acţioneze circa o oră. După aceea, spală-te din nou.

12. Infertilitate

Consumul regulat de miere poate îmbunătăți forță fizica, poate întări sistemul imunitar, poate trata infertilitatea și poate reduce stresul mental. Este bogata în minerale și aminoacizi care sunt benefici pentru sistemul reproducător și care ajuta la funcționarea ovarelor.

Contraindicații

Nu consumați scorțișoară în doze mari, și nu înghițiți pulberea ca atare, ci doar diluată sau amestecată cu alimente. Scorțișoara nu este indicată pe perioada sarcinii, copiilor sub 2 ani, și nici persoanelor alergice sau cu intoleranță la condimente.