Valoarea medicinală a Sânzienelor – Iată de ce boli te pot feri Florile de Sânziene

Florile culese în ziua de Sânziene, prinse în coroniţe sau legate în formă de cruce, erau duse la biserică pentru a fi sfinţite şi erau păstrate, apoi, pentru tratarea bolilor sau alungarea tuturor relelor. De altfel, acum, o dată cu venirea verii, era un bun prilej pentru culegerea plantelor de leac, toate având o eficacitate sigură. În noaptea de Sânziene răsare şi floarea albă de ferigă, care aduce noroc celui care o va culege.

De asemenea, fetele obişnuiau ca, în timpul zilei, considerată o perioadă extrem de benefică, să se supună descântecului de întors inima unuia către altul, de unde se poate vedea că aproape toată ziua era dedicată în special iubirii.

În medicina populară, sânziana este folosită pentru foarte multe boli, dar trebuie culeasă în zorii zilei. Se spune că sânzienele puse în apa de baie întăresc copiii slabi şi sensibili, acest procedeu fiind folosit şi pentru tratarea frigurilor, iar roua căzută pe flori în noaptea de sânziene vindecă bolile de ochi şi piele.

Prima publicație despre valoarea medicinală a florilor de sânziene apare în anul 1753 și este făcută de Carl von Linne. Acesta este renumitul naturalist suedez din secolul al 18 – lea, care a stabilit regulile de bază ale clasificării plantelor. Metoda lui Linne a fost universal acceptată. Deoarece numele curent al plantelor variază foarte mult de la o limbă la alta, de la o regiune sau zonă lingvistică la alta, numele latin pe care Carl von Linee l-a dat plantelor a rămas fixat și este utilizat la scară universală până azi. Ca un omagiu adus acestui mare cercetător al naturii, se poate găsi majuscula L ( de la numele lui ) după numele științific al plantelor numite și clasificate de el. Astfel că denumirea științifică a sânzienelor îi poartă inițiala: Galium verum L, potrivit ”Leacuri din natură pentru trup și suflet”.

În prezent, ceaiul de flori de sânziene este recomandat pentru tratarea afecțiunilor tiroidei, atât a hiper funcției cât și a hipofuncției, având capacitatea de a normaliza activitatea glandei tiroide. Ceaiul de flori de sânziene este recunoascut că avnd capacitatea de sedativ ușor, antispastic, diuretic, depurativ, dar și pe aceea de antiseptic urinar foarte eficient. Florile de sânziene sau efect antireumatic, laxativ, ușor afrodisiac.

Medicina populara recomanda florile de sânziene pentru tratarea unor afecțiuni des întâlnite la femei, iar ceaiul de flori de sânziene este cuprins în farmacia verde. Că recomandări certe ceaiul de flori de sânziene este recomandat în tratarea și diminuarea nodulilor tiroidieni, laringite, afecțiuni ale aparatului urinar, tulburări minore ale somnului asociate cu menopauza.

Sânzienele conțin taninuri, flavonizide, iridoide, acid citric, minerale, enzime, având și o puternică acțiune antiinflamatoare, analgezică, sedativă, cicatrizantă, antispastică, depurativă, ușor laxativă, care stimulează producerea și eliminarea bilei, previn calculii biliari, detoxifică ficatul și pancreasul. Au efect energizant și tonic general. Sânzienele de asemenea previn și ameliorează simptomele de demență, Alzheimer, tulburări de memorie, vertij, elimină riscul apariției cancerului laringian și previn patologiile corzilor vocale și a limbii. Mențin sănătatea aparatului urinar și frumusețea pielii.

Sânzienele reduc acumularea lichidelor în corp, au efect benefic pentru circulația sanguină și limfatică, protejează organismul de tumorile ganglionare. Ele purifică sângele și elimină acidului uric aflat în exces. Reduc spasmele și ușurează durerile nașterii.

Cum se prepară ceaiul de sânziene?

Se pun două linguriţe de pulbere de sânziene la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă de seara până dimineaţa, când se filtrează. Pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 15 minute şi, după ce se răceşte, se amestecă cele două extracte. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi, înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat două luni şi se poate repeta după o pauză de 30 de zile.

Pentru cei care au afecțiuni tiroidiene, se recomandă pe lângă administrarea internă a sânzienelor și ungerea zilnică a zonei glandei tiroide cu unguent de sânziene, care se găsește comercializat în magazinele naturiste. De asemenea se găsesc comercializate pe lângă ceaiul de sânziene și unguentul de sânziene, și capsule și tinctură de sânziene.

Compresele cu infuzie de sanziene menţin pielea netedă şi curată

În cosmetică, compresele cu infuzie de sânziene sunt indicate pentru menţinerea elasticităţii pielii şi pentru estomparea ridurilor fine. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de flori uscate şi dintr-o cană cu apă clocotită cu care se umezeşte o compresă ce se aplică pe faţă dimineaţa şi seara. Unguentul de sânziene este un leac pentru boli cutanate (răni, furuncule, eczeme), ulceraţii şi pentru durerile reumatice.

Loading...